Followers

Monday, August 22, 2011

Jangan Letak Dompet Dekat Poket Belakang








Assalamualaikum semua...

Nak share sikit la sbb NI memang suka letak dompet belakang...selalu jugak kena tegur dengan kawan..jgn letak dompet belakang sebab bahaya takut boleh curi tp nak buat macam mana dah biasa letak dompet kt poket belakang kn..Kenapa kata jangan duduk atas wallet? 

Sebab :
  • Dompet/wallet anda boleh menyebabkan sakit yang teramat sangat pada belakang dan punggung anda dan ia juga membawa sakit sampai ke kaki.
  • Duduk di atas dompet/wallet selama berjam-jam lamanya setiap hari boleh memampatkan saraf sciatic yang mengalir di bawahnya beberapa otot piriformis dan membawa kepada sindrom piriformis, sakit pinggang & sciatica.
  • Dompet/wallet bertindak sebagai baji yang memaksa pelvis, tulang belakang dan tubuh lari daripada alignmentnya.
  • Sepertimana anda tidak akan duduk di atas batu untuk tempoh masa yang panjang, anda juga tidak harus duduk di atas dompet/wallet anda.
  • Sesiapa yang memandu lebih daripada setengah jam duduk di atas dompet/wallet, mereka berpotensi untuk mendapat sakit sciatica atau belakang.

Pilihan yang terbaik lagi sihat adalah untuk meletakkan dompet/wallet ke saku depan seluar anda.

Jika anda perlu untuk meletakkan dompet/wallet anda di poket belakang, anda perlu mengeluarkannya sebelum anda duduk.

Credit to kongsakongsi

2 comments:

TheRollingPanda said...

gud job!! nice post~ an advice to yourself right?? hahaha~~ bagus2 jumpe fakta~ so next time jgn lah buat ok!! (^_^)

Izreen said...

yup...advice for me..hahaha...
insyaallah...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...